Študenti sa na UK zaujímali najmä o marketing a psychológiu

29.01.2012 Bratislava

Bratislava 28. januára (TASR) – Stovky stredoškolákov s rodičmi si dnes do priestorov Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FF UK) v Bratislave prišli po informácie a rady. \"Ešte nie som pevne rozhodnutá, ale zaujali má nové študijné programy,\" povedala jedna z uchádzačiek o štúdium počas Dňa otvorených dverí na fakulte.

Univerzita už tradične otvorila svoje dvere všetkým stredoškolákom. Tí si mohli pozrieť budovy na Gondovej ulici a Šafárikovom námestí a poradiť sa s dekanom a prodekanmi počas dvoch verejných stretnutí v Moyzesovej sieni.

\"Už tradične bol najväčší záujem o psychológiu, marketingovú komunikáciu a politológiu. Študentov taktiež zaujímajú všetky jazykové programy, ktoré sa kombinujú s angličtinou,\" povedal pre TASR dekan FF UK Jaroslav Šušol. Na druhej strane, fakulta podľa neho v posledných rokoch pozoruje veľmi nízky záujem o programy učiteľského štúdia.

Tento rok pripravila fakulta pre uchádzačov dohromady 57 študijných programov, ktoré sú rozdelené do troch kategórií – jednoodborové štúdium, prekladateľstvo a tlmočníctvo, učiteľstvo akademických predmetov. \"Plánujeme prijať 1224 študentov,\" uviedla počas jedného zo stretnutí s uchádzačmi prodekanka pre prijímacie konanie Gabriela Lubelcová. Fakulta odhaduje, že hlásiť sa bude okolo 3600 stredoškolákov.

Na študentov čakajú aj nové predmety. \"Prvýkrát sa objavuje v ponuke program kórejské štúdiá a stredoeurópske štúdiá v anglickom jazyku,\" uviedol dekan. V druhom roku fakulta otvára aj fínsky jazyk a opätovne sa vracia k výučbe arabského jazyka v kombinácii s angličtinou.

Podľa dekana fakulty dnešné stredné školy pripravujú študentov inak, ako pred 10-15 rokmi. \"Pociťujeme preto potrebu študentov dovzdelávať vo veciach, ktoré ešte pred 15 rokmi boli štandardom, že ich študenti vedeli,\" uzavrel Šušol.

V najbližšej dobe budú študenti posielať svoje prihlášky na bakalárske štúdium. Vedúci študijného oddelenia Daniel Madarás hovorí, že uchádzači väčšinou skombinujú programy, ktoré sa skombinovať v rámci pravidiel prijímacieho konania nedajú. \"Často chýba potvrdenie od lekára o spôsobilosti štúdia na vysokej škole. V prípade, že maturovali v minulosti, neprikladajú maturitné vysvedčenia,\" upozorňuje. Fakulta podľa Madarása uchádzačov na nedostatky hneď upozorňuje. \"Z prijímacieho konanie ich nediskvalifikujeme.\" Prijímacie skúšky budú prebiehať od 11. do 15. júna.

Filozofická fakulta vznikla ako jedna z piatich zakladajúcich fakúlt UK v roku 1919. Prvý akademický rok na nej slávnostne otvorili 24. októbra 1921. V súčasnosti má 31 katedier, 290 učiteľov a asi 4000 študentov. Na všetky stupne štúdia ročne prijme viac ako 2000 uchádzačov a jej brány ročne opúšťa okolo 1000 absolventov. Počtom študentov sa tak zaraďuje medzi najväčšie spomedzi 13 fakúlt Univerzity Komenského.
 

Vyberte región